ArthurVanThiel

Zie bijdragen op HuubkeGeraedts, WillemStemkens, DeNonnen en Sacramentsdag

Van het internaatspersoneel vergat nog Frans (Frenske) en Sjang te noemen. Zij dienden in de Christoffelstraat 's middags het (warme) eten op. Sjang was vrij stuurs en Frans zou tegenwoordig snel betiteld worden als een echte 'vetnek'. Niet alleen omdat hij vrij zwaar was, maar ook omdat hij graag gore grappen maakte.

Zo leerde ik omstreeks mijn twaalfde jaar wat 'memmenspek' is. Met zwabber en emmer kwam ik Frans in een van de schoolgangen tegen, voor hem kennelijk aanleiding om weer een keer op de steel te staan leunen, en hij riep "hé Van Thiel, weet je wat dit is?" terwijl hij zijn handen onder zijn - ongetwijfeld ook bij hem aanwezige - tieten legde en riep schaterlachend "memmenspek!" Ik geloof dat ik destijds niet direct door had wat hij bedoelde, maar uiteindelijk is dat toch tot me doorgedrongen...

Verder wist hij bij het serveren altijd feilloos de bijnamen te benoemen die we aan het vlees gaven, zoals nonnenballen (gehakt), berenlullen (verse worst) en idem voor apen (knakworst) en olifanten (kookworst). Een onderwerp dat ik ooit eens beschreven heb in een strafopstel dat ik opgelegd kreeg van Otto Jansen, nadat hij me gesnaaid had in het internaat, terwijl ik eigenlijk naar de sportvelden van Schöndelen had moeten fietsen, waarnaar we vaak verplicht werden gedirigeerd op de vrije dinsdag- en donderdagmiddag. Ik had daar nooit zo'n zin in. Ik kan herinneren dat ik vooral beschreven heb hoe slecht sporten voor je is met dergelijke zware kost in je maag. Na lezing heeft Otto Jansen slechts minzaam lachend en tss, tsss sissend zijn hoofd staan schudden, toen ik langs zijn werkkamer liep: hij was niet echt streng!

Frans en Sjang maakten ook de toiletten van de school schoon en dat was toch een onfris idee als ze later het eten op tafel zetten. Zeker als de afdruk van de duim van Frans ook nog in de pudding stond. Dat stukje bleef dan ook keurig achter, hoe lekker de pudding (jawel, elke dag, evenals soep) ook kon zijn.


arthur_van_thiel.jpg

Ooit maakten we met de internen schoolreisjes. Ik weet niet wanneer die traditie is begonnen, maar ik ging voor de eerste keer mee in 1962 op Sacramentsdag, een dag waarvan tegenwoordig waarschijnlijk niemand meer weet dat die bestaat. Omdat we naar Duitsland gingen, moesten er pasfoto's gemaakt worden. Dat deed Niek van Stiphout op de cour.

De teksten en media op deze site zijn zonder enige vorm van garantie beschikbaar onder de GNU Free Documentation License alsmede een Creative Commons-licentie van het type Naamsvermelding-Gelijk delen 3.0.

Deze site is een initiatief van oud-intern WiebeVanDerWorp en wordt gesponsord door ViaISN.org.