HuubkeGeraedts

Wie kende Huubke niet? Een oude, kale, tengere en zwijgzame man die het gebouw schoon hield met bezem en stoffer en blik. Eigenlijk had een ieder respect voor hem. In mijn (WiebeVanDerWorp) periode herinner ik hem met een eeuwige sigaar en een sterk gehoorapparaat. Als er internen waren die het niet konden laten een geintje te flikken dan werd hij boos en gooide furieus zijn blik op de grond. Eigenlijk weet ik na 5 jaar internaat niet veel over hem. Later hoorde ik dat hij overleden is en dat hij (maar nu graaf ik diep tussen de grijze cellen) een zuster in Spanje had. Het zou leuk zijn om meer over hem boven water te krijgen. Als iemand meer weet, vul het dan aan hier of mail het naar mij.


Van Huubke moet in een van de jaarboeken in de jaren 60 (tussen '60 en '66) een foto staan, volgens mij mét sigaar, terwijl hij voor het raam staat van zijn slaapkamer aan de kleine cour in de Christoffelstraat. Hij had een eigen hok met schoonmaakmateriaal, dat omstreeks 1964 is omgebouwd tot toiletten, waardoor wij als internen eindelijk ook toiletpapier hadden. Voor die tijd moest je het vaak doen met kranten, die je ergens op de kop moest duiken en als je pech had zaten die al in de afgesloten papierbak in de gang bij de klasjes: papier sparen voor 'de missie'. Tegenwoordig kun je je dat nauwelijks nog voorstellen. Vrij onhygiënisch, ook als je bedenkt dat we een keer per week konden douchen tijdens studietijd in de gymzaal aan de grote cour.

Maar goed, Huubke was niet blij met de onteigening van zijn hok, maar slofte gewoon door, voeten in spreidstand, een soort Charly Chaplin, simpel, altijd bijzonder aardig als je hem aardig bejegende (ik had eigenlijk wel medelijden met hem) en met een kort lontje, zoals ze dat tegenwoordig noemen, als hij gepest werd.


  • Huubke_in_de_keuken_MarcelWouters.jpg

(foto MarcelWouters)

Zie ook artikel over zijn 25 jarig jubileum in de Schöndeln Koerier (PDF):

Huubke_schondeln_koerier_1971.jpg


Hier staat hij omstreeks 1960 in het raam van zijn slaapkamer dat uitkeek op de kleine cour (de cour van de internen, waar de boeren niet op mochten komen). Willem had daar ook zijn slaapkamer. Een zitkamer hadden ze geen van beiden.

Huubke_1960.jpg

http://www.brenneker.nl/college/fb1/medium/BisschColl042-040.jpg

De teksten en media op deze site zijn zonder enige vorm van garantie beschikbaar onder de GNU Free Documentation License alsmede een Creative Commons-licentie van het type Naamsvermelding-Gelijk delen 3.0.

Deze site is een initiatief van oud-intern WiebeVanDerWorp en wordt gesponsord door ViaISN.org.