Redirected from page "RolandVanDenAkker"

Clear message

Roland van den Akker

Hallo lezers (bijgewerkt 25 januari 2009) de foto's die op: http://oudekippen.hyves.nl stonden staan nu op deze site!

Eerst op 8 augustus 2007 ontdekte ik deze website en las ik dat het gebouw plat zou gaan... Hmmm da's verdraaid jammer; ik was er nog wel eens speciaal langs gereden om te zien of het er allemaal nog stond. En ook toen kwamen zoete herinneringen weer boven; de eerste verkering in Melick en Roermond, de door de internen opgeworpen sneeuwwal bij de inrit van het terrein naast de woning van de conrector (om de schoolgang te verstoren) en internaat. Maar vooral de vele uren in en rond die gebouwen. Het was even wennen die Limburgse taal, maar we kwamen er uiteindelijk wel uit. Wij - de internen...

Ik zag dat ik één van de vele gezochten was voor de reünie van het BC in Roermond. Dus aktie! Ik wist niet of ik 15 september in de gelegenheid was te komen maar het leek me fantastisch weer eens wat oud- internen" te ontmoeten. Ik heb de Nederlandse kampioenschappen klein kaliber pistoolschieten er voor gelaten - en heb inmiddels weer héle mooie herinneringen aan deze dag die ik koester tot de volgende reünie.

Tegenwoordig ben ik werkzaam als functioneel systeembeheerder voor (VMS) politieapplicaties (BPS) - bij de staf van de Koninklijke Marechaussee met kantoorlocatie op Schiphol. Daar ben ik met studies van militair en politieman mijn taak als beheerder in de ict aan et verbeteren; een BiSL certificering is binnen en met een IMAP opleiding wordt dit jaar gestart. Verder begeleid ik met veel plezier als voormalig trainer-coach en huidig chef de equipe de Nederlandse Militaire Pistoolequipe (www.dutchpistol.nl) en in 12007 nog op weg naar de 4e Militaire Wereldspelen in oktober in Hyderabad, India. Tegenwoordig lid van het internationaal schietsport comité van het Conseil International du Sport Militaire; een non-governement organisatie waarbij 133 landen (> 19 miljoen militairen) zijn aangesloten en erkend is door de UN. Ook scheidsrechter bij de Internationale Schiet Sport Federatie ISSF entrainer B bij de KNSA. Schietsport is mijn ding dus. Vader van een dochter Ilke (1995) en gelukkig gehuwd met Angélique (sinds 1989).

Ik ben in Roermond geweest van 1975 tot 1979; ik heb de brugklas 2x gedaan (dat was een uitzondering maar mocht vanwege het Limburgse dialectprobleem dat ik ondervond) en ben tot aan de derde klas op de Mavo Kapel Lindanus (Schoolpad / Heinsbergerweg = Galgenberg) naar school geweest (zie de foto's). De brand van de noodgebouwen in 1976 heb ik ook meegemaakt, kijk eens bij mijn foto's. Bijzonder is de foto van de ouderdag. * Groepsfoto 1976

Ik heb o.a. bij Gerald (Jerry) Sengalrayan (van de befaamde familie wiens ouders voor Shell in Afrika werkten), Bart van der Liet wiens vader de luxe producten van Etiënne Aigner verkocht; Henk Maas (schipperszoon uit Maasbracht), Maurits Teeuwen van de tegelfabriek uit Tegelen of Venlo samen op school gezeten maar ook herken ik Miel van Sambeek, Hans van Haeren, John Hoffmans van de gelijknamige championkwekerij (woonde in Cuijk of Boxmeer) die ik 3 jaar geleden nog eens tijdens de 4-daagse in Nijmegen ontmoet heb. Ook Wiebe van der Worp herinner ik me héél goed, zij het dan wat jonger... En hij wist me weer te herinneren aan mijn oranje Peugeot racefiets! En de vraag die velen stelden: "En, bij de politie?" (dat was toen mijn doel. Tja, bijna dan. In 1983 in 's-Heerenberg begonnen bij de toenmalige Rijkspolitie maar vanwege een personeelsstop voor executief personeel een andere uitdaging gezocht: onderofficier bij de Koninklijke landmacht, ik werd cavalerist-verkenner bij het regiment Huzaren, Huzaren van Boreel. Opgewerkt tot en met opvolgend pelotonscommandant en in 1993 overgestapt naar de Koninklijke Marechaussee... dus toch een blauw pak aan.

Ja, het weerzien afgelopen zaterdag was hartelijk ondanks dat Wiebe zich de kolere werkte samen met Liesbeth en dochter Ghislaine om de dag te laten worden zoals die is geworden. De vogelkooi was goed gevuld en ze verdienden het dubbel en dwars!

Kijkende naar de groepsfoto in de eetzaal tijdens het kerstdiner 1979... Wat een balletjes waren we zeg! Ik denk nog wel eens terug aan Jeroen Thielen (zijn pa Piet had een herenkledingzaak in Breda en Roosendaal en die runt hij nu zelf), Jan Molenschot uit Breda(van de weegschalenfabriek) die was ouder geworden maar in uiterlijk en gedrag niet veranderd, Paul Koelman (van de augurkenfabriek), Raf Croonen (vader waar hij goed op is gaan lijken had een architectenbureau in Nijmegen), Hubert Stassen, jaagt nog steeds was ook zoals ik me hem herinner. Hmmm, veel meer gezichten komen weer terug als ik de lange lijst doorloop... Frits van de Ven van de bontwinkels, Niels van Wijk en Leon Wolters, Pieter Voskuil die gelet op de oude foto's een metamorfose heeft ondergaan.

Ook de vroege studieuren tussen 7 en 8, en 's middags na school van half 5 tot tien voor zes (dan in de rij voor de eetzaal) en ook nog na het avondeten. Het waren pittige dagen. En kijk ik op Schoolbank punt NL dan lees je bij veel van mijn leeftijdsgenoten de brandslangen actie terug waarbij flat A zelfs het linoleum los liet; ik woonde toen in flat A toen o.a. op kamer 113... met zicht op "de 6" en gelukkig aan de kant van de herenflat en dus buiten bereik van de B en C flat; en met een (overigens verboden) eigen kamersleutel - Nemef 14 of 19? - kon ik me veilig wanen tegen herhaalde aanvallen van de oudere jaars die over het dak met brandslangen onze flat bestormden. Ook heb ik kamer 222 bewoond een stuk veiliger voor de B flat medley. Mijn allereerste jaar heb ik nog op de 3e 'gewoond' in flat A, maar die sloot in 1976 definitief. Met mijn toenmalige buurman, Derek ook weer een hartelijk weerzien genoten.

Ik herinner me ook dat we een eigen "zender" hadden die je via stalen verwarming en randaarde van de stopcontacten kon ontvangen; Lex Mossel (gitaarspeler, radiobouwer en fotograaf) was de DJ; maar ook luisteren naar de soulshow en zo. Die Lex heb ik ook uitbundig zien genieten van deze dag. En Laurens Koenen die vrijdags met de trein meereed tot Venlo of Blerick. Ik was niet de enige die het allemaal nog wist zo bleek op die mooie zonnige zaterdag in september.

Ik herken duidelijk het verhaal van Simon Homburg met wie ik het 1e jaar vrijwel elke zondag heen- en vrijdag terug reed met de trein richting Nijmegen. Zijn broers zaten ook op het internaat; Gerco en Hans. Simon ging er in Cuyk (bij de Homburg fabriek) uit, ik reed door tot Nijmegen soms samen met andere internen, Toine Leenders (Leenders kassa's Nijmegen) Paul Enneking wiens ouders internist waren in het Radboud ziekenhuis; hij woonde aan de Berg en Dalseweg en we zagen elkaar ook in het weekend nog wel eens. Dat gold ook voor vele oud internen die later in Nijmegen gingen studeren; ze kwamen bij mijn vader in de zaak of ik kwam ze tegen bij het bezoek aan de sociëteit of een van de vele jaarclubs van de KU in Nijmegen. El Sombrero of Bieracademie't Pumpke zegt u dat iets? Mij wel! Dat laatste was mijn huis van 1962 tot dat ik in 1984 in Druten een flatje ging huren; want ja, je wil ook wel eens wat voor jezelf...

Dat bidprentje van Simons overlijden heb ik nog steeds. Maar ook Roland Kramer (zijn vader deed in uitvaartverzorging en hij tegenwoordig ook) was niet veel veranderd. Hartelijk en gezellige vent gebleven. Jan Willem van Os wiens ouders in Oman werkten.

In de eetzaal was je niet altijd veilig, geregeld vlogen de piepers door de zaal, hingen de boontjes in de gordijnen... En natuurlijk de kelders tussen flat A en B waar hobbyisten hun gang konden gaan; één was ingericht om bromfietsen te verbouwen; die reden wel eens in de winter vanaf de duikplank het lege zwembad in of gewoon rondjes door het nabije bos bij de tennisbanen. Op 15 september was de zaal praktisch leeg en oogde vermoeid en klaar om afgebroken te worden. Als die muren eens konden praten... De studiezaal met de heren Jean Smeets en Theo Geraerds; en soms meneer Jack Kuppens die in flat B de scepter zwaaide. Ze waren ouder geworden maar hun geheugen liet ze niet in de steek; een korte blik op je naamkaartje en er kwam direct de reactie:"en Roland... bij de politie gegaan?" of: "jouw ouders hadden toch café 't Pumpke in Nijmegen?" En sportleider Pierre Jeurissen, die bleek dit te doen om zijn ALO opleiding te kunnen betalen.

Wie kende haar niet? Juffrouw Lia Peeters, waar je als zij weg ging ook wel eens telefoondienst had in het "aquarium"; ze was er ook bij en had een tasje foto's meegenomen. Fijne herinneringen aan dat geluid:"... (naam) ... telefoon flat A". Wat een geluk als je niet naar flat B hoefde want dan kon de hoorn er wel eens naast hangen en de verbinding verbroken. Nee, we hadden geen Internet en gsm. Oh ja, Math Mertens de scheidsrechter (hij was in staat achter je te komen zonder dat je het merkte en heeft menig interne een extra avondje in de studiezaal bezorgd) en.. er waren er toch méér?

Ik vond nog zo'n fraaie foto waarop alle ouders en leerlingen verzameld staan in de grote zaal van Schöndeln... Hij staat inmiddels op de website; alleen al die namen... Je kunt het zelf aanvullen.

... de blauwe sweater heb ik ook nog steeds.. nu een polo erbij die Wiebe heeft geregeld. Tja een mooie tijd! En na wat foto's bekeken te hebben wordt die tijd nóg mooier. Mijn vader filmde in die tijd ook nog; misschien kan ik bij mijn moeder de archieven nog eens nalopen op die 8mm films...

Ik zie mezelf (3e rij 1e foto van Job ten Doeschate) zitten aan de achterste tafel geheel rechts nog juist zichtbaar in de bekende blauwe sweater... links van me zit Henk van Duinen en er tegenover Henk Maas; beiden schipperszonen wiens ouders vaak in Maasbracht aanlegden. En als ik de lange lijsten doorloop zie ik steeds meer gezichten terug, de aula, het snoep/sigarettenwinkeltje aan de Heinsbergerweg, de sfeer in de studiezaal en vanzelfsprekend de wekelijkse treinreis. Vrijdags was het taxi's regelen en met zoveel als mogelijk in één taxi om de prijs te drukken (één gulden p.p.)

Mijn oude foto's heb ik teruggevonden en ook die kun je inmiddels zien op de site. De kerstmaaltijd in 1979; sportdag op de Kapel Lindanus Mavo en twee klassenfoto's. Jammer dat de fotografie toen nog niet zo'n vlucht had genomen als tegenwoordig. We hebben wel een mooie tijd gehad.

De klassen 1 en 2 aan de Heinsbergerweg/ Galgenberg. Klas 3 en 4 aan het Schoolpad. We fietsten vaak in een groep samen. Onderweg gein maken (en dus te laat komen). Duits van meneer Niessen, Nederlands van Van Soest, biologie van Jaques Brueren (peentje), wiskunde van Van Herten met zijn pijp en Engels van mevr. Riswick [ook wel: miss Pickwick], meneer Thissen met zijn krijt witte haar die tekenen gaf en op een oude motor naar school kwam, Moors van handenarbeid, "Potter" de conciërge (als hij het hoorde knalde hij uit zijn vel), meneer Sliepen de directeur, Verboeket die handelsrekenen/ boekhouden en ik dacht ook Frans gaf en heel veel rookte. Gymdocent Lou Schwachhoffer met zijn TR6 en Alfa's Montreal. Janssen de godsdienstleraar. Zo schieten mij nog div. namen en gebeurtenissen te binnen.

Met een oordopje radio luisteren in de studiezaal, vette blaadjes lezen achter de Bosatlas en natuurlijk kastanjes en beukennootjes die we geraapt hadden op het terrein tussen de flats en naast flat C poffen in de ruimte onder flat A... Of 's nachts stiekum zwemmen in het zwembad.

Zo, ik ga nog maar even een colaatje drinken en een potje flipperen bij Tila... shit... gesloten ... bestaat ook al niet meer... Misschien tot ziens in 2012!?

  • Want we weten waar een groot deel nu woont of bereikbaar is; het zou mooi zijn elkaar nog eens te treffen

(mocht iemand oude foto's of negatieven of dia's hebben en die zelf niet in kunnen scannen: stuur mij gerust een bericht om een afspraak te maken; ik beschik over een scanner die die - zij het handmatig - mogelijk maakt. Dan kunnen in overleg met Wiebe méér foto's online komen.)

met hartelijke groet,

Roland van den Akker

De teksten en media op deze site zijn zonder enige vorm van garantie beschikbaar onder de GNU Free Documentation License alsmede een Creative Commons-licentie van het type Naamsvermelding-Gelijk delen 3.0.

Deze site is een initiatief van oud-intern WiebeVanDerWorp en wordt gesponsord door ViaISN.org.